Syskonen Granath stoppades av Hamas vid FN-evakueringen ur Gaza

gaza3

Hjälp oss att sprida detta! Hjälp oss att skapa opinion! Skriv! Dela! Twittra! Länka! Påverka! Hjälp barnen hem igen!  Använd dig av hashtaggen nedan:

#ReleaseMonicasKidsFromGaza


 

Uppdatering 2 augusti:

Öppet brev till vår utrikesminister Carl Bildt

Förra gången jag skrev till dig i samma ämne var november 2012. Då skrev jag, och hundratals med mig, en vädjan om att agera för frisläppandet av Ibrahim, Amal och Maryam. Ingen av oss fick något svar.

Med anledning av den extremt upptrappande konflikten i Gaza skriver jag till dig igen. Sista juli skriver du i DN om vad du anser vara förutsättningarna för en palestinsk stat. Jag hoppas att de förhandlingar, där du förhoppningsvis kommer att vara delaktig, inkluderar ett krav på att få hem tre minderåriga svenska medborgare, som hålls olagligt i Gaza mot sin vilja.

Förra gången jag skrev till dig var barnen 13, 10 och 9. Idag är Ibrahim 15, Amal 12 och Maryam 11. Barnen, som är födda och uppvuxna i Stockholm, upplever nu sin andra väpnade konflikt. Utöver det satt dem i en av FN beviljad evakuering söndagen den 13 Juli (2014) men blev vid gränsen till Israel stoppade av Hamas, och tvingade tillbaka till kriget.

Kan du som utrikesminister verkligen acceptera det?

Jag vädjar till dig att kommunicera med berörda parter, för att i detta extrema läge få hem barnen till trygghet. Det här är inte bara tre bortförda barn, det är tre bortförda barn i världens för tillfället mest farliga väpnade konflikt. Det här är inte heller bara tre barn, det är tre modiga barn som frivilligt tagit sig till FNs evakuering trots risker.

Det är också tre väldigt, väldigt rädda barn, som det inte finns några livstecken från sedan 13 Juli (2014).

Den här gången anser jag mig ha rätt till ett svar.

Med vänlig hälsning Imaan Monica Granath Mamma till Ibrahim, Amal och Maryam

 


 

 

Uppdatering 30 juli:

SBN har följt fallet med syskonen Granath i två års tid, som olagligt bortförts till Gaza och med anledning av den extremt upptrappade situationen i Gaza, både ur militär och humanitär synvinkel, uppmanar nu SBN till omedelbar handling! Sveriges regering anser sig inte kunna agera och därför uppmanar SBN Sveriges kulturelit: journalister, författare, artister, aktivister – att föra barnens talan. Tre minderåriga svenska medborgare hade blivit beviljade evakuering av FN och som frivilligt, men mot sin fars vilja, försökte fly från Gaza men stoppades vid gränsen av Hamas och tvingades återvända till kriget. Sedan drygt två veckor finns det inga livstecken från syskonen Granath.   http://www.svt.se/nyheter/varlden/svenska-barn-fast-i-gaza   All kontakt förmedlas via SBN: [email protected] SBN, Saknade Barns Nätverk, är en ideell förening och stiftelse som erbjuder stöd och rådgivning sedan 2006 till familjer drabbade av olovliga internationella barnbortföraden. Sedan 2012 finns också nätverket SBN i Riksdagen.

Mammans öppna brev till Ibrahim, Amal och Maryam:

Vackraste finaste barn!  Mamma kämpar ännu hårdare nu, mamma ger sig aldrig! Jag vet att ni bor i helvetet just nu. Jag vet att ni är rädda bortom alla tänkbara definitioner av ordet rädd, men jag vet också att ni är världens modigaste barn. Ni har visat tydligt att ni vill hem. Ni har riskerat allt för att kunna komma hem. Ni ska veta att vi är många som kämpar för er skull! Och vi ska bli fler! Håll ut! Mamma skickar all styrka och kärlek till er. Blunda och känn! Eran mamma är stark och älskar er mer än allt annat.


UN led evacuation from Gaza of 3 siblings (swedish citizens) stopped by Hamas/PA

TRE SVENSKA BARN MED TILLSTÅND ATT EVAKUERAS AV FN HINDRAS VID GRÄNSEN AV HAMAS

Tre minderåriga svenska medborgare, Ibrahim (15), Amal (12) och Maryam (11) tog sig söndagen den 13:e Juli på egen hand till UNDP:s uppsamlingsplats för att bli evakuerade från Gaza, trots att deras far sedan två år håller dom fast i Gaza mot deras vilja. Svenska Utrikesdepartementet och svenska Generalkonsulatet i Jerusalem hade av FN blivit beviljade en evakueringen av barnen. Barnen tog sig i ett obevakat tillfälle ut från faderns lägenhet, flydde ut på gatan och tog en taxi till uppsamlingsplatsen. Trots tät kontakt med UD hade dessvärre evakueringskonvojen lämnat platsen ett par minuter innan barnen anlände. De tre ensamma barnen får därefter en egen FN-ledd transport till Erez, gränsen mot Israel, där svensk personal från Generalkonsulatet möter upp dom. Vid Erez möts barnen av Hamas gränsvakter, som ifrågasätter att tre minderåriga barn reser ensamma och stoppar därför evakueringen. Enligt Generalkonsulatets uppgift lämnade barnen gränsen gråtandes när deras far kom för att hämta tillbaka dom. Sedan dess finns inga livstecken från barnen. Barnens mamma och vårdnadshavare, Imaan Monica Granath, som befinner sig i Sverige, tvingades lyssna på i telefon medan barnen förhördes av Hamas gränsvakter och sedan fördes tillbaka till kriget. – ”I dagsläget vet jag inte hur barnen mår efter den traumatiska händelsen med den misslyckade evakueringen eller var dom befinner sig i den upptrappade konflikten. Jag vet inte ens om dom lever eller ej”. ”Jag önskar att någon kunde uppmana Hamas att visa hjärta och vidta åtgärder för att skydda så många oskyldiga barn som möjligt, inte hindra dom från trygghet”, säger Imaan Monica Granath. Länkar: http://www.svt.se/nyheter/varlden/svenska-barn-fast-i-gaza


Läs mer om barnens fall på deras egen sida här på SBN:

http://www.saknadebarn.org/forsvunna-barn/aktuella-barnarenden/ibbe-amal-och-maryam-granath/

För direkt kontakt med barnens mamma, maila oss på SBN:

[email protected]